Scholen die de subsidie Verbetering basisvaardigheden ontvangen, kunnen op verschillende manier begeleiding van een onderwijscoördinator krijgen. Deze onderwijscoördinator is in dienst van het ministerie van OCW. 

Eén-op-één begeleiding

Prioriteitsscholen en scholen die de aanvullende subsidie krijgen, ontvangen tijdens de subsidieperiode één-op-één begeleiding van een onderwijscoördinator. Deze bekijkt welke stappen een school kan zetten om het onderwijs te verbeteren. Dit gebeurt in overleg met de school. Daarbij heeft de school altijd de regie. De coördinatoren denken mee, ontzorgen en helpen. Zij nemen geen beslissingen voor de school en verplichten de school niet tot interventies. 

Leernetwerken

Overige scholen die de subsidie Verbetering basisvaardigheden ontvangen, kunnen meedoen met een regionaal leernetwerk. Op dit moment zijn er vanuit het Masterplan basisvaardigheden al zo’n veertig begeleide leernetwerken actief door het hele land. Hierbij worden vier tot zes scholen aan elkaar gekoppeld. Dat gebeurt op basis van regio en schoolkenmerken. Zij leren van en met elkaar door onder meer bij elkaar op schoolbezoek te gaan, te observeren in de klassen. Ook reflecteren ze op elkaars aanpak. Op de pagina begeleide leernetwerken vind je meer informatie over deze leernetwerken. 

Startbijeenkomsten

In september houdt het ministerie van OCW verschillende regionale startbijeenkomsten. Hier gaan schoolleiders en leraren met elkaar in gesprek. Er zijn ook kennissessies over taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Deze bijeenkomsten bieden een basis voor het opstellen van een activiteitenplan voor de school. 

Ondersteuning vanuit het Masterplan

Onderwijscoördinatoren Sam en Miranda helpen scholen door heel Nederland om het onderwijs in de basisvaardigheden te verbeteren. Door langs te gaan en met scholen te praten over de basisvaardigheden. Als een positief, kritische vriend: laagdrempelig, prettig en gericht op het samen beter worden. Basisschooldirecteur Martijn Bakker is enthousiast en tipt andere scholen: ‘Niet twijfelen, maar doen.’  Bekijk de video:

0:00
0:00
/
0:00