Digitale geletterdheid in het po

Op basisschool Beurthonk in Odijk werken leerkrachten aan digitale geletterdheid. Zij versterken de digitale vaardigheden van de leerlingen, maar ook van zichzelf. Zo leren zij digitale middelen, zoals de Bee-Bot, te gebruiken. Een iCoach helpt de leerkrachten om met ICT hun lessen vorm te geven. Leerkracht Mendy Mulder is enthousiast: ‘Ik kan nu meer programma’s gebruiken en het aan de kinderen uitleggen.’ 

Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld. 
Beeldtekst: CBS Beurthonk. 
Primair onderwijs Odijk. 
Masterplan Basisvaardigheden. 


[MUZIEK SPEELT]
[GELUID VAN EEN DRUKKE KLAS] 


Marieke Simonis - Onderwijscoördinator OCW: 
Digitale geletterdheid is nog relatief nieuw en het gaat eigenlijk over de kennis, de vaardigheden, de houding die leerlingen moeten leren om goed om te kunnen gaan met digitale middelen in de huidige, steeds digitaler wordende wereld. Wat mij heel erg aansprak op deze school, is dat zij vanuit een visie zijn gaan kijken naar: hoe kunnen digitale middelen nou bijdragen aan de kwaliteit van ons onderwijs? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze leerkrachten goed toegerust zijn om in hun onderwijs goed gebruik te maken van die digitale middelen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ook onze kinderen de kennis en de vaardigheden meegeven die wij voor hen belangrijk vinden voor de toekomst? 


Mendy Mulder - Leerkracht groep 3-4: 
Ik dacht dat ik handig was in mijn digitale vaardigheden, tot er bleek dat gewoon zoveel meer mogelijk was, waar ik gewoon echt het bestaan niet van wist. Dankzij de iCoach, de begeleiding daarvan, kan ik nu veel meer programma's gebruiken zelf, maar ook aan de kinderen uitleggen en durf ik ook meer. Daarmee neemt hij mij mee en de kinderen mee. 


Peter Kohsiek - iCoach en bovenschools ICT-coördinator: 
Een iCoach is een hele leuke rol, want dan mag je met de leerkrachten samen kijken hoe je het onderwijs gaat verrijken. Waar we dan naar op zoek zijn is: wat speelt er al in de klas en hoe kunnen we dat verder vormgeven en het draagvlak geven, zodat uiteindelijk de kinderen daar beter van worden? Dit is een menselijke robot. Hij staat hier en hij heeft knopjes op de achterkant zitten, ik kan hem programmeren. Welke stappen moet hij zetten om naar voren te komen? We gaan het even in zijn rug zetten en kijken of het lukt. Even goed programmeren, dan mag jij hem starten. Eén, twee. Het verschil tussen een ICT'er en een iCoach is dat een ICT'er heel snel op de techniek gericht is en een iCoach staat naast de leerkracht om het onderwijs vorm te geven met behulp van ICT. 


Mendy Mulder - Leerkracht groep 3-4: 
We zijn toen begonnen met programmeren in de klas. Peter heeft een les gegeven met programmeren voor groep drie en vier. Eerst analoog programmeren en daarna ook digitaal programmeren, programmeren op de computer en ook het programmeren van de Bee-Bot. 


[MUZIEK]


Peter Kohsiek - iCoach en bovenschools ICT-coördinator: 
Mendy heeft aan mij de vraag gesteld: Peter, kan je met mij nadenken om met groep drie en vier het taalonderwijs verder vorm te geven. Toen heb ik voorgesteld om te kijken of we de Bee-Bots konden gebruiken. De Bee-Bots hebben heel veel voordelen, want je leert ook een beetje programmeren, maar het uiteindelijke doel ervan is, is dat je die Bee-Bot gaat gebruiken om een taalopdracht uit te werken. Dus het mes snijdt aan twee kanten. Het is vooral belangrijk dat de iCoach niet de enige is die de kennis heeft, maar dat dat wordt overgedragen aan de vaardigheden van de leerkrachten zodat dat zij het zelf uiteindelijk kunnen gaan doen. 


Mendy Mulder - Leerkracht groep 3-4: 
Denken jullie dat er in een tandenborstel een computer zit? 


Esther Scholtens - Directeur CBS Beurthonk: 
Wat wij hopen te bereiken is eigenlijk dat we de kinderen, als ze bij ons de school verlaten, voldoende digitale geletterdheid met zich meenemen voor het voortgezet onderwijs, en met name voor beroepen waar wij ze nu voor aan het opleiden zijn. Beroepen die wij nog niet kennen. Waarvan we eigenlijk niet goed weten welke vaardigheden ze daarvoor nodig hebben, waarvan we wel heel goed weten dat het heel veel digitale geletterdheid van ze gaat vragen. En als we daar, door ze er hier vanaf groep één spelenderwijs voldoende basis mee kunnen geven, dan hebben we volgens mij ons resultaat behaald. 


Peter Kohsiek - iCoach en bovenschools ICT-coördinator: 
De tablet heeft verschillende knopjes... 


Marieke Simonis - Onderwijscoördinator OCW: 
Scholen die ook aan de slag willen op het gebied van digitale geletterdheid, ik zou hen als tip willen geven om goed in kaart te brengen hoe dat leergebied eruitziet. Met elkaar een gemeenschappelijke taal te creëren, zodat je het er ook echt echt over kunt hebben en je met elkaar dezelfde dingen bedoelt wanneer je bepaalde woorden gebruikt. Kijk dan wat je nodig hebt om met elkaar stappen te zetten om ook dat onderwijs te gaan vormgeven.


[MUZIEK SPEELT KORT EN EINDIGT] 
 
Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld. 


Beeldtekst: Een goede basis voor een betere kans. 
www.masterplanbasisvaardigheden.nl. 
Masterplan Basisvaardigheden.