Rekenen in het po

Op basisschool De Halm in Almkerk zetten de leerkrachten zich met toewijding in voor het verbeteren van rekenvaardigheden van hun leerlingen. Door gerichte maatregelen, zoals het verlengen van rekenlessen en het automatiseren van vaardigheden, werken ze aan het verhogen van de rekenresultaten. Janneke Nederveen, rekencoördinator, speelt hierbij een cruciale rol door haar passie voor rekenen over te brengen op zowel leerlingen als collega's. Directeur Hans Noordman benadrukt het belang van tijd en expertise om deze veranderingen te ondersteunen: ‘Door samen te leren en elkaar te versterken, kunnen we het onderwijs naar een hoger niveau tillen.’
 

*Akoestische muziek*

Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staat in beeld. 

Beeldtekst: Basisschool de Halm. 
Primair onderwijs Almkerk. 
Masterplan Basisvaardigheden.  

Renske Vink – Leraar en coach Verbeterteam basisschool De Halm: Lekker bezig geweest. Ik heb gezien dat iedereen zijn taken heeft afgmaakt.

Hans Noordman – Directeur basisschool De Halm: We brengen als school natuurlijk de leerlingresultaten altijd in beeld, minstens twee keer per jaar, naar aanleiding van de toetsen die we afnemen. En we zagen eigenlijk dat de resultaten niet meer past bij de ambities die we als school neerleggen.

Janneke Nederveen – Leraar en rekencoördinator basisschool De Halm: Wij concludeerden wel dat de kinderen gewoon te weinig tijd aan het automatiseren hebben besteed de afgelopen jaren, en dat merk je vooral in de bovenbouw. Als de sommen complexer worden, dan heb je die vaardigheden nodig om moeilijkere sommen uit te kunnen rekenen. Dus dat betekent dat kinderen uit groep zes soms doelen van groep drie moesten inhalen.

*Onverstaanbaar stukje*

Martine van Schaik – Onderwijscoördinator OCW: Je ziet dat de school best wel veel heeft gedaan, maar onderliggend ligt eigenlijk de onderzoekende houding. Ze zijn iedere keer gaan kijken: wat is er nodig, hoe staat het ervoor, en wat zijn daarbij passende interventies?

Janneke Nederveen:

We hebben onderzocht: hoe lang geven we eigenlijk rekenen? En dat kwam eigenlijk neer op drie kwartier per dag. Dat is te weinig, dus dat hebben we aangepast naar een uur per dag. Maar daarnaast doen we in de middag ook een kwartier automatiseren. De kinderen houden dan hun scores bij op een blad, waardoor ze ook zien hoe ze groeien, en dat motiveert ze heel erg. Het is niet moeilijk voor ze om daarmee aan de slag te gaan.

Hans Noordman:

Ik verwacht ook, en ik zie dat zelfs al in de rekenresultaten, dat die omhoog gaan, en ik verwacht dan dat dit een tijdelijke maatregel kan zijn, waarbij we op den duur afbouwen naar drie, misschien zelfs twee keer per week.

Renske Vink – Leraar en coach Verbeterteam basisschool De Halm: Hoe reken je een gemiddelde uit? Pieter? Het belangrijkste wat we van Hans gekregen hebben, is sowieso tijd. Tijd om om voor te bereiden, tijd binnen studiedagen, ook in vergaderingen. En ik denk ook door te zorgen dat er experts van buiten zijn, die binnen het team mensen opleiden, zodat ze ook deze kennis kunnen gaan doorgeven. Zodat deze ontwikkeling die er nu is, ook binnen rekengebied, maar ik hoop straks ook op andere gebieden, dat dat wel doorgaat en ook geborgd gaat worden.

Janneke Nederveen:

Ik wist, die functie is vrij van rekencoördinator, en die wil ik wel. Want ik vind rekenen echt een tof vak. Ik hou van de logica, het klopt, en ik vind het leuk om les te geven in rekenen. Zeker ook om dan mijn collega's mee te nemen op rekengebied.

Martine van Schaik:

Je ziet dat steeds meer scholen een rekencoördinator aanstellen in het team. Dat betekent dat er iemand in het team is die oog en aandacht heeft voor het rekenen-wiskundeonderwijs. Het is niet zo dat de andere leerkrachten daar niet mee bezig zijn, maar het haalt gewoon expertise in huis, dicht bij het team, die ook gewoon snel en gemakkelijk benaderbaar is voor de school en de leerkrachten die in die school werken.

Renske Vink:

Het is altijd zo dat je goed moet lezen wat de som was. Janneke Nederveen: Voor de leerlingen was het wel even wennen want we werkten eerst op Chromebooks en nu weer op papier, maar ze zijn echt heel enthousiast. Ik zie het in de betrokkenheid, in hoe ze bezig zijn met de lesstof. De vragen die ze stellen zijn veel meer inhoudsgericht, diepere vragen ook. Sommige kinderen maken opmerkingen als: oh, nu weet ik wat rekenen is.

Renske Vink:

Ik vind het gewoon heel erg mooi. Sowieso vind ik samen leren heel belangrijk, en dat je het met elkaar over onderwijs kan hebben. Want dat is waarom we dit beroep hebben. We willen mooi en goed onderwijs voor kinderen geven. En om het dan op deze manier gewoon weer een stapje hoger te zetten, zowel in je eigen lesgeven als in hoe ze het met elkaar doen, en ook dan zien dat de kinderen er plezier in hebben. Daar gaat het om, dat is het mooiste.

*Muziek speelt en eindigt*

Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld.

Beeldtekst: Een goede basis voor een betere kans.

www.masterplanbasisvaardigheden.nl.

Masterplan Basisvaardigheden.